U Beogradu već ima 1.800 pekara, ili radnji koje prodaju hleb i pecivo, a nove se stalno otvaraju mada se trgovci žale da promet opada. Kupci, naravno, primećuju da cene pekarskih proizvoda malo-malo pa promene cenu, naravno da "narastu". Razlog je što je iz dana u dan sve skuplje, ali i to što pekare "niču" gotovo na svakom koraku. Peciva se u Beogradu prodaju po šarolikim cenama, zavisno od kvaliteta, ponude i dela grada u kojima se nalaze pekare. Stručnjaci kažu da se pecivo bolje prodaje u radnjama u centru grada, nego u prigradskim naseljima. Promet u proteklih šest meseci je opao i do 40 odsto. Troškovi za struju i zakupi su ogromni, a kilogram brašna košta čak 56,62 dinara, što je pojačalo cenu peciva.
U Beogradu već ima 1.800 pekara, ili radnji koje prodaju hleb i pecivo, a nove se stalno otvaraju mada se trgovci žale da promet opada.
Kupci, naravno, primećuju da cene pekarskih proizvoda malo-malo pa promene cenu, naravno da "narastu". Prema rečima Zorana Pralice, predsednika Unije privatnih pekara Srbije, razlog je što je iz dana u dan sve skuplje, ali i to što pekare "niču" gotovo na svakom koraku.
Peciva se u Beogradu prodaju po šarolikim cenama, zavisno od kvaliteta, ponude i dela grada u kojima se nalaze pekare. Stručnjaci kažu da se pecivo bolje prodaje u radnjama u centru grada, nego u prigradskim naseljima.
- Promet u proteklih šest meseci je opao i do 40 odsto - objašnjava Mladen Kojadinović, radnik u pekari "Il panino fino" u samom centru grada.
- Troškovi za struju i zakupi su ogromni, a kilogram brašna košta čak 56,62 dinara, što je pojačalo cenu peciva.
Prema rečima ovog pekara, testo se najbolje prodaje ujutru od osam sati i radnim danima od 9.30 do 10.30. Najviše se kupuju burek, parče košta 55 dinara, pogačice koje staju 25, a za đevrek valja izdvojiti 25 dinara. Vrlo dobro ide i prodaja pice, koju uglavnom pazare mlađi sugrađani, a parče košta 85 dinara.
Pecivo je na tržištu, posebno u gradovima oduvek donosilo dobru zaradu, a upravo to je razlog što se pekare otvaraju na svakom koraku.
- Pekarima se ne isplati posao, a njihova maksimalna zarada je između osam do 12 odsto - objašnjava Pralica, predsednik Unije privatnih pekara.
- Poskupele su sirovine, a kupovna moć je opala i to je upravo glavni razlog što su pekarske plate male, a cene peciva skuplje od 20 do 30 odsto, i tu je odgovor na pitanje zašto je promet toliko opao.
U pekari "Vukomirović" u Zemunu beli hleb košta 44 dinara, ražani je 50, dok kifla staje 30. Rol viršla je 70, koliko košta i parče pice, a kroasan sa džemom je 55 dinara.
Slične cene peciva građani mogu da pazare i u pekari "Kuki" na Banovom brdu. U ovoj radnji beli hleb staje 50, ražani "cvet" je 70, đevrek i kifle koštaju 25, a prazan burek kao i sa sirom može da se kupiti za 300 dinara po kilogramu.
Nedaleko od ovog naselja na Labudovom brdu u pekari "Kinez" cene su nešto više. U toj radnji beli hleb košta 54, pogačice su 25, đevrek i kifle 30. Burek staje 90 dinara za parče, rol viršla je 75, a pašteta sa sirom staje 30 dinara.
Povoljno
Pekari sve češće svoje proizvode nude na akciji ili sa popustom u popodnevnim časovima, kako bi sugrađani mogli da kupe hleb i pecivo po nižim cenama.
U pekari "Hleb i kifle" mogu da se pazare dve rol viršle i jogurt u čaši za 150 dinara, kao i "komplet" koji podrazumeva kroasan i čašu kafe za 125 dinara. Radnici u ovoj pekari procenjuju da građani ovakvim akcijama uštede od 20 do 30 dinara.